Draaiorgel Ponsmachine

Tweeduuster

Draaiorgel Ponsmachines


Omdat ik nou eenmaal graag machientjes maak kon ik de verleiding niet weerstaan om ook eens ponsers te bouwen om rollen of boeken voor draaiorgels te maken. Omdat ik ze zelf niet gebruiken kan vond ik in Jac Leissenaar, een musicus die al heel wat MIDI melodieén had gemaakt een geweldige testpersoon. Jac is er nu helaas niet meer......

Na heel wat mislukkingen vond ik in Piet Paardekam, (zie zijn site) een geweldige ondersteuning. Hij maakte vanuit zijn ervaringen met Noteur, Midiboek en meer het Programma MIDISER waarmee al mijn bouwsels werken. Dus als je ook zoiets wilt maken aan de hand van mijn ervaringen dan ben je verplicht dit (GRATIS) programma te gebruiken. Ik heb er een aantal schrijfsels aan besteed en eigenlijk zou ik alles eens moeten samenvatten. Voorlopig ontbreekt me de lust daarvoor dus er zit niets anders op dan alles wat ik hier aangeef te downloaden, het grondig door te nemen en als er dan nog vragen zijn dan hoor ik je wel.


Verschillende basis uitvoeringen


Tijdens mijn bouwerij ontdekte ik  verschillende manieren van opbouw. De oude hand-voet-ponsers werken allemaal met wat ik achteraf "het naaimachine model"heb genoemd. Logisch dat ik in het begin dan ook van dit basisconcept ben uitgegaan. Vrijwel direct liep ik tegen de zware constructie aan die deze vom vraagt. Voor een vaste machine is dit geen probleem maar als je deze"naaimachine"heen en weer wilt laten rijden dan is dat een geweldig probleem ook al maak je alles zoals ik van alluminium. De beweging van de arm hield me bezig en ik heb zelfs een exemplaar willen maken waarbij de arm niet heen en weer rolt maar zwaait.Hij staat op dit plaatje. Een dood spoor voor mij, en sloop was de beste remedie. Uiteindelijk ben ik op het "BRUGPONS CONCEPT"terecht gekomen en daar heb ik dan ook de meeste machines mee gemaakt.

Het idee heb ik wat uitgebreider beschrenen in een draft voor een engelstalige liefhebber. Hier kun je het zelf lezen. Het verdere deel gaat over mijn laatste bouwsel, een zware uitvoering voor karton. Hier heb ik nog onvoldoende praktijk ervaring voor, het prototype is nu bij een kartongebruiker in test. Ik kom daar later nog wel op terug.

De Karton ponser


Mijn laatste bouwsel is bedoelt voor karton. In eerste instantie had ik deze gemaakt met een stilstaande brug waarbij de transportrollen op  een bewegende wagen waren gemonteerd. Het karton bewoog dus behalve voor-en achteruit ook nog overdwars. Dat bleek achteraf erg omvangrijk en ik ben daarom teruggegaan naar het principe van een rollende brug en de transportrollen zijn  vast opgesteld voor en na de brug. Dit exemplaar heeft een andere aansturing maar is op dit moment nog in testfase. In het filmpje hieronder zie je het eerste exemplaar, in de latere versie rolt de brug weer op 4 stappermotoren en wordt het karton door twee identieke transportrollen heen en weer bewogen.Hex files e.a.

De Papierrol ponsmachines.

Van deze machines zijn er nu een aantal aan het werk. De reakties van gebruikers, zelfs van buiten onze grens, zijn positief.

Nadat de eerste uitvoering de praktijktest met succes had doorstaan heb ik gewerkt aan een versie die wat sneller werkt. Maar nu eerst de oude uitvoering.

De aluminium brug schuift heen en weer over het papier en daarom moet de overspanning van de brug iets meer zijn dan de breedte van het papier. Bij de meeste exemplaren gebruikte ik stappenmotoren voor de aandrijving. Het papier wordt ook vooruit geschoven door een stappenmotor. Ik heb hiervoor steeds de ouderwetse 5/6 draads motoren gebruikt omdat die nogal gemakkelijk uit oude printers gesloopt kunnen worden. Ik heb ook een uitvoering gemaakt die gewone motoren gebruikt maar dan wel met zg encoder koppen. Ook deze werkte goed maar is door de encoders wat complexer geworden.Het enige voordeel dat ik ervoer is dat gewone motoren geen stroom gebruiken als ze stil staan, iets wat een stappenmotor wel doet. Ik heb het exemplaar dan ook niet verder toegepast, de motoren,de encoders en de aanstuur electronica laat nu mijn freesbankje werken

De snellere uitvoering

Hierbij maak ik gebruik van een transportrol aan iedere kant van de brug(VOLKOMEN IDENTIEK) Hiermee kan het papier voor- en achteruit worden verschoven. Het voordeel hiervan is dat er veel minder brug bewegingen nodig zijn omdat de ponser steeds een reeks gaten (of een sleuf) aaneen maakt en dan  het papier weer terug schuift naar de positie voor de volgende reeks/sleufweer terug schuift.

Dit principe werkt nu op verschillende plaatsen, alleen een andere hex file en een aangepaste commando structuur. Voor de rest staat alles in de documenten die ik al eens eerder heb gemaakt.BELANGRIJK: GEBRUIK SCHONE MIDI FILES(0), ALLES IN ËËN KANAAL, en MIN NOOTLENGTE 0.2 mm

ik hoop dat je plezier kunt vinden in het lezen van al die romans.


BEHALVE DE HEX FILE HIERBOVEN voor de laatste software S09 en de BESCHRIJVING die je kunt downloaden als je op het woord documenten hierboven drukt nu ook de Gerber file om de print te laten maken bv bij SEED in China:
 Een orgelboeken scanner


Omdat er nogal wat oude orgelboeken

zijn waarvan nog geen MIDI files

bestaan heb ik me een poosje

geamuseerd met het maken van

een scanner hiervoor.

De zaak heeft gewerkt maar to

t een praktijktest is het nog niet

gekomen.

Momenteel zit alles in

het "JE KUNT NOOIT WETEN DOOSJE"

Niuwesgierig?

Hier weer mijn verhaaltje

MIDI GESTUURDE PONSMACHINE

Nadat ik een aantal machines heb gemaakt die aangesturd worden

door een PC met seriele aansluiting kom ik steeds meer in de

problemen met de nieuwere machines die geen seriele aansluiting

meer hebben.

Ook de software ervoor krijgt meer en meer ouderdoms verschijnselen.


Daarom ben ik gaan werken aan een machine die zelfstandig aan

het werk kan gaan. Eerst dacht ik aan een SD kaartje als basis,

waarop je de midi file zet maar ook de ontwikkeling van SD kaartjes

gaat erg snel en loop ik weer de kans dat de zaak te snel

verouderd. Ik koos nu dan voor een standaard aansturing,

het gewone MIDI signaal.


De machine (hier een video'tje)zelf is maar op een heel klei

n onderdeel veranderd en met de nieuwe aanstuurprint zijn

alle eerder gemaakte machines aan te sturen


De machine krijgt zijn informatie vanuit een gewone

MIDI SPELER en die configuratie is een wereldwijde standaard.


Dus gewoon de standaard MIDI stekker van de speler erin en

een midi file afspelen. Tijdens het afspelen kiest de interfac

e de relevante informatie en slaat die op in een geheugen.

Na het afspelen kan de speler er weer vanaf en doet de machine zelf zijn werk.


Omdat er bij de PC uitvoering instellingen gedaan worden vanaf het scherm moeten deze nu gedaan worden met een aantal drukknoppen en een LCD schermpje. De meeste moeten maar één keer gedaan worden omdat ze afhankelijk zijn van de machine. Als er steeds voor hetzelfde orgel wordt gewerkt liggen alle instellingen ook vast maar als er voor een ander moet worden geponst moeten die uiteraard aangepast worden.


Ik heb een beschrijving gemaakt waarin ik geprobeerd heb ook het mechanische deel van de machine uit te leggen. lezers van mijn vorige zaken zal het niet onbekend voorkomen.


Ik zal proberen de komende tijd zoveel mogelijk informatie toe te voegen zodat er een kompleet pakket ontstaat om zoiets zelf te maken.  Ik ben nog met wat testen bezig dus de HEX file van de Processor komt wat later.

Het verhaal zelf, (het zal heus wel niet de laatste versie zijn) kun je hie ronderaan downloaden


Alles wat ik maak en schrijf is vrij en gratis te gebruiken als hobby, maar ondeugende lieden die er geld mee willen verdienen lopen grote risico's omdat de firmware geschreven is in JAL, en dat zegt genoeg denk ik.


O ja,en laat eens iets horen als je er wat in ziet of ermee bezig bent.


Tja zoals ik al voorspelde de eerste wijzigingen zijn er al. Ik heb nu de wijzigingen in het hele verhaal gemaakt maar een volgnde keer doe ik het met aanvullingen. De wijzigingen betreffende de print-layout en toegevoegde functies om de arm instellingen in een MIDI file op te slaan. Hier is nu de laatste versie.


Vooruitlopend op een aanvulling van mijn beschrijving alvast een praktijk ervaring:

Het scharnierpunt waar het juk de ponspen omlaag drukt wordt (te) zwaar belast in mijn constructies en gaat scheuren vertonen bij de geboorde gaten. Een extra versteviging hier bovenop is bij karton noodzakelijk.


I have made an Dutch to English Google translation which can be downloaded here. The latest HEX Beta version rev 16 can be download here.


Copyright  ©  All Rights Reserved