Draaiorgel Ponsmachine

Draaiorgel Ponsmachines


Omdat ik nou eenmaal graag machientjes maak kon ik de verleiding niet weerstaan om ook eens ponsers te bouwen om rollen of boeken voor draaiorgels te maken.  Ik heb er een aantal schrijfsels aan besteed en eigenlijk zou ik alles eens moeten samenvatten. Voorlopig ontbreekt me de lust daarvoor dus er zit niets anders op dan alles wat ik hier aangeef te downloaden, het grondig door te nemen en als er dan nog vragen zijn dan hoor ik je wel. Uiteindelijk ben ik aangeland op de MIDI gestuurde versie waar je niet de ballast heb van alle PC programma's die ik eerst gebruikte. Zie een stukje verder


Verschillende basis uitvoeringen


Tijdens mijn bouwerij ontdekte ik  verschillende manieren van opbouw. Ik heb veel vormen geprobeerd en uiteindelijk ben ik op het "BRUGPONS CONCEPT"terecht gekomen en daar heb ik dan ook de meeste machines mee gemaakt.

Het idee heb ik wat uitgebreider beschrenen in een draft voor een engelstalige liefhebber. Hier kun je het zelf lezen. 

De Karton ponser


Mijn laatste bouwsel is bedoelt voor karton. In het filmpje hieronder zie je het eerste exemplaar, in de latere versie rolt de brug op 4 stappermotoren en wordt het karton door twee identieke transportrollen heen en weer bewogen.Hex files e.a.

De Papierrol ponsmachines.

Omdat er nogal wat oude orgelboeken

zijn waarvan nog geen MIDI files

bestaan heb ik me een poosje

geamuseerd met het maken van

een scanner hiervoor.

De zaak heeft gewerkt maar to

t een praktijktest is het nog niet

gekomen.

Momenteel zit alles in

het "JE KUNT NOOIT WETEN DOOSJE"

Niuwesgierig?

Hier weer mijn verhaaltje

Van deze machines zijn er nu een aantal aan het werk. De reakties van gebruikers, zelfs van buiten onze grens, zijn positief.

Nadat de eerste uitvoering de praktijktest met succes had doorstaan heb ik gewerkt aan een versie die wat sneller werkt. 


De snellere uitvoering

Hierbij maak ik gebruik van een transportrol aan iedere kant van de brug(VOLKOMEN IDENTIEK) Hiermee kan het papier voor- en achteruit worden verschoven. Het voordeel hiervan is dat er veel minder brug bewegingen nodig zijn omdat de ponser steeds een reeks gaten (of een sleuf) aaneen maakt en dan  het papier weer terug schuift naar de positie voor de volgende reeks/sleufweer terug schuift.

Dit principe werkt nu op verschillende plaatsen, alleen een andere hex file en een aangepaste commando structuur. Voor de rest staat alles in de documenten die ik al eens eerder heb gemaakt. Deze aanpak is inmiddels bejaard en verzadigd. Alles werkt nog perfect maar de gebruikte microprocessor is te klein voor verdere verbeteringen. De nieuwe Midi versie , hieronder, is eenvoudiger .


BEHALVE DE OUDE HEX FILE HIERBOVEN en de BESCHRIJVING die je kunt downloaden als je op het woord documenten hierboven drukt nu ook de Gerber file om de print te laten maken bv JLCPCB.com in China:


 Een orgelboeken scanner


MIDI GESTUURDE PONSMACHINE

Nadat ik een aantal machines heb gemaakt die aangesturd worden

door een PC met seriele aansluiting was het voor veel belangstellenden

niet eenvoudig om zich eerst door al de complexe programma's heen

te werken. 


Daarom ben ik gaan werken aan een machine die zelfstandig aan

het werk kan gaan. Ik koos nu dan voor een standaard aansturing,

het gewone MIDI signaal.


De machine (hier een video'tje)zelf is maar op een heel klein 

onderdeel veranderd en met de nieuwe aanstuurprint zijn

alle eerder gemaakte machines aan te sturen


De machine krijgt zijn informatie vanuit een gewone

MIDI SPELER en die configuratie is een wereldwijde standaard.


Dus gewoon de standaard MIDI stekker van de speler erin en

een midi file afspelen. Tijdens het afspelen kiest de machine

de relevante informatie en slaat die op in een geheugen.

Na het afspelen kan de speler er weer vanaf en doet de

machine zelf zijn werk.


Omdat er onvermijdelijk vooraf een aantal instellingen moeten worden gedaan gebeurt dit bij deze uitvoering direct via het LCD schermpje en de drukknoppen. De meeste moeten maar één keer gedaan worden omdat ze afhankelijk zijn van de machine. Als er steeds voor hetzelfde orgel wordt gewerkt liggen alle instellingen ook vast als de zaak is uitgezet maar als er voor een ander orgel moet worden geponst moeten die uiteraard aangepast worden.


Ik heb een beschrijving gemaakt waarin ik geprobeerd heb ook het mechanische deel van de machine uit te leggen. lezers van mijn vorige zaken zal het niet onbekend voorkomen.


Het verhaaltje kun je downloaden. Hier is nu de laatste versie.

Hier is het Gerber file pakketje dat je kunt gebruiken om printen te laten maken bij JLCPCB.com :

En hier kun je de HEX file dowloaden. Als je die opstuurt naar www.voti.nl zal daar een geprogrammeerde  chip te bestellen zijn.


I have made an Dutch to English Google translation which can be downloaded here.