Apenspel

Apenspel

Een MIDI gestuurd apen ensemble

Ik werd benaderd door een straatmuzikant die een act wilde maken met een Suzafoon. Echt laten spelen was nog een stukje te ver dus ben ik begonnen met een bewegende aap.


DE TUBA AAP

De Tuba ventielen heb ik voorzien van elektromagneten en de tuba zelf wordt met twee motortjes met exentrieken in beweging gebracht. Voor het blazen heb ik in de kop een servo gezet die de blaasbeweging nabootst.

Het geluid zelf komt uit een Midi rest van een keyboard.

De aansturing gebeurt via één van de gestuurde Midi kanalen uit de midi-file.DE PIANO AAP


Van het een komt altijd het ander, en zo kwam het idee voor de piano aap. Het toestenbord is een lege zaak. De toetsen kunnen bewegen als er op gedrukt wordt. In de leegeplukte vingers van de aap zitten knikkers die zwaar gemoeg zijn. De armen rusten bij de pols op elektromagneten die op hun beurt aan de armen van een paar zware servo's bevestigd zijn.


In de kop zijn twee servo's geplaatst die in random op/neer en links/rechts bewegen onafhankelijk van de muziek.


Voor de aansturing maakt de elektronica onderscheid tussen links en rechts en omdat alleen de pols wordt aangestuurd worden de noten van akkoorden in het midisignaal samengevoegd.

Consessies moeten nou eenmaal altijd worden geaccepteerd.


Het geluid zelf komt hierbij net als de Tuba uit de keyboard-rest maar dan uiteraard uit een ander kanaal.


DE XYLOFOON GROEP.


Deze  groep maak zelf wel geluid. Ieder Xylofoon plaatje heeft zijn eigen spoel en kan dus spelen zonder de apen. Per vier tonen is een mechanisch bruggetje bevestigd dat beweegt als éen of meer spoelen van het groepje worden aangestuurd. Op dat bruggetje rust een handje van de aapjes.


In de kopjes van de appjes zitten net als bij de pianoaap twee sevo'tjes die de kopjes random laten bewegen.


De aansturing hiervan is de Midi-par die ik al eerder heb beschreven.


Wie goed oplet zal zien dat de aapjes in spiegelbeeld spelen. De lage tonen rechts en de hoge tonen links. Ik denk dat er weinig echt muzikanten zijn die dit ook kunnen. Midi en elektronica  hebben daar geen probleem mee.


Alles bij elkaar vraagt het behalve een reeks printjes en programma's ook goede kennis van het Midi gebeuren en het gaat me hier echt te ver om er een bouw beschrijivng van te maken.


Uiteraard wil ik best helpen als iemand zich hierdoor aangesproken voelt maar dan moet er wel voldoende kennis en handigheid aanwezig zijn.


Tot slot alweer dank aan de JAL groep die mij in staat stelde om dit met mijn bescheiden programmeer kennis te maken.
Hier een opname van het eerste drietal samen.

Het orkest moest nog wat verder worden uitgebreid. Hier is Sjacco met zijn sax aan het oefenen met Sjors

Het geluid komt hier uit de orginele Casio sax die uiteraard grondig is verbouwd.